Για την επίτευξη των στόχων του έργου ΜπαΝαΦυ (BaNaNa) θα συνεργαστούν τρεις εξειδικευμένοι στον τομέα φορείς μια μικρή επιχείρηση (ΑΔΑΜΑΝΤ) και δύο ερευνητικοί οργανισμοί (Πανεπιστήμιο Πατρών / Τμήμα Επιστήμης των Υλικών και ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ).
Λίστα Συμμετεχόντων
ADAMANT COMPOSITES |
ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ / ΙΕΧΜΗ |
ΠΑΝΕΠΙΣTHΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ / ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ |
|
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΝΑΝΟΫΛΙΚΩΝ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ (ΚΑΘΗΓ. Γ. ΑΥΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ) |
|
ADAMANT COMPOSITES
Η Adamant Composites είναι μια εταιρεία περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ) που ιδρύθηκε στην Πάτρα το 2012 από έμπειρους Μηχανολόγους και Αεροναυπηγούς Μηχανικούς με εξειδίκευση στη νανοτεχνολογία, τις διεργασίες σύνθετων υλικών και το σχεδιασμό και την ανάλυση σύνθετων δομών.
Μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε ένα σημαντικό αριθμό έργων Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μέσω αυτών των δραστηριοτήτων η Adamant Composites έχει αναπτύξει τεχνολογικές και επιστημονικές δυνατότητες ενός εύρους προκλήσεων που σχετίζονται με τον σχεδιασμό, την ανάλυση, την ανάπτυξη και την παραγωγή εξειδικευμένων υλικών.
Από το 2016 η εταιρεία έχει πιστοποιηθεί από την EUROCERT με το EN ISO 9001:2008 (Certificate number 1869/Δ) για ένα εύρος τεχνικών δραστηριοτήτων που καλύπτουν τον από άκρη σε άκρη κύκλο των σύνθετων δομών, από την ιδέα και την μελέτη σκοπιμότητας μέχρι την διεργασία και την παραγωγή για αεροδιαστημικές εφαρμογές και βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας.
Προς αναγνώριση όλων αυτών η εταιρεία είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Διαστήματος και μέλος των Ελληνικών Τεχνολογιών Διαστήματος και του si-Cluster. Τέλος, η Adamant Composites είναι μέλος του NAFEMS, του διεθνούς οργανισμού που ειδικεύεται σε αναλύσεις και προσομοιώσεις.
Το όραμα της Adamant Composites είναι να γίνει μια εταιρεία αιχμής που παρέχει λύσεις σε Καινοτόμα Υλικά, Σύνθετα και Προηγμένες Διεργασίες καθώς και σε συστήματα διαστήματος.
ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ / ΙΕΧΜΗ
Το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΕΧΜΗ, www.iceht.forth.gr) ιδρύθηκε στην Πάτρα το 1984 και άρχισε να λειτουργεί ως Ανεξάρτητο Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο (αρχικά υπό την ονομασία Ερευνητικό Ινστιτούτο Χημικής Μηχανικής και Χημικών Διεργασιών Υψηλής Θερμοκρασίας - ΕΙΧΗΜΥΘ). Το 1987 το ΙΕΧΜΗ υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά Ινστιτούτα τα οποία συνενώθηκαν για να σχηματίσουν το ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας). Το ΙΤΕ υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του το ΙΕΧΜΗ έχει εξελιχθεί σε ένα πρωτοπόρο κέντρο παγκόσμιας εμβέλειας για την προώθηση επιστημονικών γνώσεων υψηλής ποιότητας στους τομείς των επιστημών χημικής μηχανικής. Αυτή την περίοδο το ΙΕΧΜΗ εκτελεί περίπου 50 έργα Ε&Α σε συνεργασία με δεκάδες βιομηχανικές επιχειρήσεις, πανεπιστήμια καθώς και ερευνητικούς οργανισμούς (ΑΕΙ και ΕΙ) από την Ελλάδα, την ΕΕ, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία κλπ. Το ΙΕΧΜΗ παρέχει, επίσης, ευρύ φάσμα τεχνικών υπηρεσιών (ενόργανη χημική και φυσικοχημική ανάλυση, έλεγχο ποιότητας, μηχανουργείο-ηλεκτροτεχνείο, κλπ.). Οι περιοχές δραστηριοποίησης του ινστιτούτου είναι:
ΠΕ1: Νανοτεχνολογία/Προηγμένα Υλικά. ΠΕ2: Ενέργεια / Περιβάλλον. ΠΕ3: Βιοεπιστήμες / Βιοτεχνολογία.
To Εργαστήριο Ετερογενούς Κατάλυσης (Υπεύθυνος: Δρ. Θ. Ιωαννίδης) είναι ένα από τα εργαστήρια του ΙΕΧΜΗ και έχει εκτενή εμπειρία στα πεδία των καταλυτών μεταλλικών οξειδίων, των διεργασιών καταλυτικής οξείδωσης και παραγωγής υδρογόνου, της σύνθεσης νανοϋλικών για μεμβράνες διαχωρισμού και ηλεκτρόδια ηλεκτροχημικής αποθήκευσης ενέργειας και της ανάπτυξης νανοϋλικών για τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα. Το Εργαστήριο Ακτίνων-Χ και Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας, (Υπεύθυνος: Δρ. Β. Δρακόπουλος) ένα οριζόντιο ιδιαίτερα χρήσιμο εργαστήριο με εμπειρία στον χαρακτηρισμό υλικών (HR-SEM/EDX/EBSD, XPS, XRD, high temperature XRD, AFM) και τεχνογνωσία στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνικών μικροσκοπίας.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ / ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ
Το Τμήμα Επιστήμης των Υλικών (ΤΕΥ) του Πανεπιστημίου Πατρών ιδρύθηκε το 1999 και ο ερευνητικός σχεδιασμός του καλύπτει τρία μεγάλα πεδία (i) μοριακά υλικά (ii) βιο-υλικά και (iii) μικρο- και νανο-φασικά υλικά. Παραδείγματα μελέτης αφορούν (α) κεραμικά, πολυμερικά, μέταλλα, ύαλοι, υγροί κρύσταλλοι, σύνθετα και ευφυή υλικά (β) ημιαγωγούς, μαγνητικά υλικά, νανο-υλικά, φωτονικά υλικά και μοριακά και υβριδικά υλικά με εφαρμογές στην πληροφορική, την οπτοηλεκτρονική, τις τηλεπικοινωνίες και την ενέργεια, καθώς και (γ) βιοϋλικά, βιοσυμβατά υλικά, υλικά φαρμακευτικών εφαρμογών, οδοντιατρικής και ιατρικής.
Το ΤΕΥ, το οποίο συντονίζει το έργο, έχει πολύ μεγάλη εμπειρία σε αρκετές συνθετικές διεργασίες (υγρές χημικές, υδροθερμικές, καύσης, στερεά κατάσταση, εναπόθεση με κενό) για την ανάπτυξη και τον λεπτομερή φυσικοχημικό χαρακτηρισμό μεγάλη γκάμας υλικών (νανοϋλικά και νανοσκόνες, νανοκαταλύτες, μέταλλα, οξείδια, μονόλιθοι κεραμικοί και μεταλλικοί, νανοδομές άνθρακα). Το Τμήμα Επιστήμης Υλικών έχει επίσης μεγάλη εμπειρία στη μοντελοποίηση και το σχεδιασμό υλικών ενεργειακές εφαρμογών για την ρύθμιση των ηλεκτρονικών ιδιοτήτων τους και τη μελέτη των αλληλεπιδράσεων στις διεπιφάνειες. Ο καθηγητής Γιώργος Αυγουρόπουλος θα είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος και συντονιστής του έργου και μαζί με τους καθηγητές Μ. Σιγάλα (θεωρητικές μελέτες υλικών) και Β. Γεωργακίλα (χημική τροποποίηση άνθρακα) δημιουργούν μια ερευνητική ομάδα από το ΤΕΥ, με υψηλή τεχνογνωσία για να προσφέρει καινοτόμες ιδέες και λύσεις στην ανάπτυξη μπαταριών ιόντων νατρίου. Αυτές οι δραστηριότητες ταιριάζουν με τη τεχνογνωσία του βιομηχανικού εταίρου σε σχέση με το σχεδιασμό και την κλιμάκωση στην κατασκευή ανοδικών ηλεκτροδίων με βάση τον άνθρακα, καλύπτοντας πλήρως τους στόχους του παρόντος έργου.